Gjøa, Norja

Gjøa on mittava kehityshanke Pohjanmerellä. Laitoksen tuotanto käynnistyi vuonna 2010 puoliksi veden alla toimivalla porauslautalla, joka sijaitsee Norjan rannikolla. Kelluvan tuotantolaitoksen omistaa ja toiminnasta vastaa ENGIE E&P. Yritys on päättänyt käyttää rannikon tuotantolaitoksessa pääasiassa päästötöntä norjalaista vesivoimalla tuotettua sähköä, mikä alentaa toiminnan kustannuksia ja ympäristövaikutuksia. Kokonaistoimitus koostui asennushetkellä maailman pisimmästä yhtenäisestä tämän suuruusluokan jännitteellä toimivasta merenalaisesta HVAC-kaapelista. Hankkeen toteutushetkellä kelluvaan porauslauttaan ei ollut koskaan aikaisemmin yritetty tuoda sähköä mantereen sähköverkosta, sillä käytössä ei vielä ollut riittävän vankkaa, kelluvan laitoksen mekaanisen rasituksen kestävää vaihtovirtakaapelia.Kelluva Gjøan tuotantolaitos sijaitsee 360 metriä merenpohjan yläpuolella. Kaapelointi koostuu merenpohjassa 96,5 kilometrin matkan kulkevasta staattisesta vaihtovirtakaapelijärjestelmästä (HVAC), jossa on 115 kV:n jännite, sekä maailman ensimmäisestä 1,5 kilometrin mittaisesta dynaamisesta kaapelista, joka yhdistää staattisen kaapelin kelluvaan porauslauttaan. Vaikka porauslautta on ankkuroitu merenpohjaan, tuuli ja aallot voivat liikuttaa sitä sivusuunnassa jopa 75 metriä. Tiiviissä yhteistyössä ENGIE E&P:n kanssa suunniteltu ratkaisu on kehitetty kestämään huomattavaa mekaanista rasitusta ja väsymisriskiä, ja sen käyttöikä on vähintään 35 vuotta.Uraauurtava dynaamisen osion sisältävä HVAC-kaapelijärjestelmä on suunniteltu, valmistettu ja asennettu kestämään äärimmäisiä olosuhteita ja siirtämään 40 MW:n tehon vuosikymmenien ajan. Kaapelijärjestelmä aloitti uuden aikakauden rannikon öljy- ja kaasuteollisuudessa mahdollistamalla sähkövirran tuomisen kelluvaan tuotantolaitokseen kokonaan mantereelta.

Maailman ensimmäinen dynaaminen korkeajännitekaapelijärjestelmä siirtää sähköä kelluvaan öljyn- ja kaasunporauslauttaan Pohjanmerellä.

Noin 100 km asennettu.

Mantereelta sähköä siirtävä 115 kV:n HVAC-kaapelijärjestelmä, johon kuuluu 96,5 kilometriä staattista merenalaista XLPE-kaapelia ja 1,5 kilometriä dynaamista merenalaista XLPE-kaapelia.

2007–2010

ENGIE E&P

Pohjanmeri, Norja

 

 

Etsi lähin yhteys