Palvelut

Kaapelit ja CPR

Nykyaikaisten rakennuksien sisäkattoihin ja seiniin asennetaan suuri määrä kaapeleita. Siksi on luonnollista, että myös kaapeleiden tulee sisältyä CPR:n kattamien rakennustuotteiden ryhmään.

Yhteinen palo-ominaisuuksien luokitus

Koska rakennustuotteiden palo-ominaisuudet ovat tärkeitä paloturvallisuuden kannalta, meillä on nyt yhteiset EU-säännökset rakennuksissa käytettävien kaapeleiden paloluokituksesta ja testausmenetelmistä. Uusi EN 50575 -standardi kattaa rakennustöihin käytettävät virta-, televiestintä- ja signaalikaapelit.

Pakollinen CE-merkintä

CE-merkintä tulee pakolliseksi kaapeleihin, joita standardi koskee. Viimeistään 1.7.2017 pakkauksiin tulee uusi CE-merkintä ja uuden standardin kanssa ristiriidassa olevien kansallisten standardien voimassaolo päättyy. Siirtyminen uuteen yhteiseen standardiin ja pakolliseen CE-merkintään tapahtuu 1.7.2016–1.7.2017.

CE-merkintää koskevat vaatimukset

Jotta valmistajat saavat CE-merkitä tuotteensa, CPR:ssä säädetään tärkeänä vaatimuksena, että heidän on laadittava suoritustasoilmoitus (DoP, Declaration of Performance). Suoritustasoilmoituksen laatimalla valmistaja takaa, että tuote vastaa standardissa määritettyjä vaatimuksia. Valmistajan on tehtävä suoritustasoilmoitus jokaisesta rakennustuotteesta.

Suoritustasoilmoitus (DoP)

Suoritustasoilmoitus (DoP) on yhteenveto tuotteen tärkeimpien ominaisuuksien suoritustasosta. Ominaisuudet arvioidaan ja kuvaillaan yhtenäisellä eurooppalaisella tavalla. Näin ihmiset voivat vertailla tuotteita riippumatta siitä, missä ne on valmistettu. DoP sisältää myös tietoja tuotteen käytöstä, valmistajasta ja siitä, onko laadunvalvontaan osallistunut kolmansia osapuolia. Siksi tuote hyväksytään CE-merkintää varten vasta, kun se on testattu ja sillä on voimassa oleva DoP, jolloin valmistaja voi taata, että tuote on määritetyn standardin mukainen.

Siirtymäkausi

Uuden standardin siirtymäkauden aikana (20.6.2016–1.7.2017) saa myydä sekä uuden että vanhan standardin mukaisesti testattuja kaapeleita. Tämän kauden jälkeen uudesta standardista tulee pakollinen.

Uuteen standardiin valmistautuminen

Mistä sen näkee?

Kaikkiin NKT:n pakkauksiin, jotka CPR kattaa, tulee CPR-paloluokkamerkintä

Uudet paloluokat

Kaapeleiden aiemmat paloluokat korvataan uusilla luokituksilla

Usein kysyttyjä kysymyksiä

CPR on lyhenne sanoista European Construction Product Regulation, eurooppalainen rakennustuoteasetus.

Pienjännite

Tutustu pienjännitetuotevalikoimaamme

CPR-video

Katso CPR-videomme, niin saat tietää lisää uudesta standardista

Etsi lähin yhteys